Home > F10 exhausts-middle zone, Ferrari F10 > F10 floor and sidepod panels revisions at Bahrain

F10 floor and sidepod panels revisions at Bahrain


Launch

During  February test at Barcelona the team introduced  new front floor’s side fences  . The vertical fence  blocks the upper air flow coming from the inner bargeboard-body zone from exiting out of the floor surface and mixing up with the “bleeding” portions of air coming under the chassis . Any contact between the two flow layers would create unwanted turbulence .  To reduce drag the old fence featured a small slit . The new fence shape is generally much simpler and it becomes higher towards the rear . Moreover the floor section under the new fence is rising slightly up to ease the air coming out from this point instead of coming later from the back and mixing up with the upper airflow layer . Of course the ideal would be to seal air from exiting under the chassis with curtains but this is forbidden by the rules ( ground effect )  .

Apart form the new fence another evolution took place to the sidepod panel where an additional triangular fin was added  to the lower panel surface . This extra fin  helps  reducing  drag by creating  vortexes towards the rear of the car .

Bahrain

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: